Now Reading
“Blockchain heeft alleen meerwaarde als een game al tof is”
0

“Blockchain heeft alleen meerwaarde als een game al tof is”

by Alessandra van Otterlo16 december, 2021

Non-fungible tokens, ook bekend als NFT’s, bestaan al even, maar de discussie over het onderwerp is de afgelopen tijd flink opgelaaid. Ook in Nederland wordt er aan blockchain/NFT games gewerkt. Control vroeg een aantal Nederlandse game-bedrijven naar hun inzichten.

Rotterdamse developer Codeglue heeft al langer interesse in blockchain. Drie jaar geleden wonnen zij met Crown of Carnage zelfs de Alto Cryptogame Challenge. Codeglue mede-oprichter en CEO Peter de Jong denkt de recente aandacht komt vanwege het mogelijk financieel gewin “Er worden op dit moment grote bedragen betaald voor NFT’s. Het is gewoon goudkoorts. Door de huidige hype liggen scams op de loer en alles is nog onnodig ingewikkeld.”

Niet geschikt voor kinderen

Daar ziet hij gelijk een uitdaging voor NFT’s in games “Als je NFT’s gebruikt in games voeg je liquidity toe. Met de enorme fluctuatie in de waarde van tokens ligt speculatie voor de hand. De waarde van je NFT kan enorm stijgen. Hierdoor zijn games met NFT’s per definitie niet geschikt voor kinderen. De age rating voor blockchain games moet dus minimaal 18 jaar zijn. Ik denk dat wetgeving hier wat achterloopt.”

Digitaal bezit in een digitale wereld

Maar De Jong ziet ook positieve kanten. “Voor de technologie zie ik zeker voordelen. Gevalideerd eigenaar zijn van digitaal bezit in een steeds digitaler wordende wereld klinkt mij heel logisch in de oren. De kans die NFT’s bieden voor games is dat de speler eigenaar kan worden van een uniek in-game object, er is er echt maar één van. Dit object bestaat ook buiten de game en kan dus in andere games gebruikt worden.”

Toffe games

Crown of Carnage heeft inmiddels een nieuwe naam: Spellbenders. “Dat project ligt redelijk stil, maar niet helemaal,” zegt De Jong. “Er wordt vooral druk art gemaakt, totdat er financiering is gevonden.” Het feit dat er niet actief gewerkt wordt aan hun eigen crypto-game betekent niet dat de interesse bij Codeglue is verdwenen. “We houden de technologie wel aandachtig in de gaten. Maar onze filosofie blijft, de game moet eerst gewoon heel tof zijn, blockchain technologie moet dan een aanvulling zijn of meerwaarde bieden.”

About The Author
Alessandra van Otterlo
Alessandra van Otterlo is eigenaar en show runner van Control Magazine. Zij is organisator van verschillende evenementen in de game-industrie en is/was werkzaam voor diverse developers, publishers en organisaties in binnen- en buitenland (zie soops.net/projects).