Nieuws
Now Reading
Dit zijn de winnaars van de Dutch Game Awards 2021
0

Dit zijn de winnaars van de Dutch Game Awards 2021

by Alessandra van Otterlo8 oktober, 2021

Na een aantal jaar afwezigheid blies de Dutch Games Association dit jaar weer nieuw leven in de Dutch Game Awards. Een team vrijwilligers onder projectleiding van Martine Spaans organiseerde een event dat live bij te wonen was in Beeld en Geluid te Hilversum, en online via een live stream (die je hier terug kan kijken).

De presentatie van de show was in handen van Spaans en developer en DGA bestuurder Adriaan de Jongh.
Presentatie-duo Spaans en De Jongh (foto: Arno Landsbergen)

Dit zijn de winnaars:

Best Game

Good Job! – Paladin Studios

Best Art

The Falconeer – Tomas Sala

Best Audio

Unexplored 2: The Wayfarer’s Legacy – Ludomotion

Best Innovation

Traffic Jams – Little Chicken Game Company

Best Technology

Unexplored 2: The Wayfarer’s Legacy – Ludomotion

Best Game Design

Good Job! – Paladin Studios

Best Commercial Achievement

The White Door – Rusty Lake

Best Applied Game

Sparky – Lunggames

Best Debut Game

Deliver Us The Moon: KeokeN Interactive

Best Student Game

Arid – Sad Viscasha Studios – BUas

Met elk twee awards waren Good Job! en Unexplored 2 de winnaars van de avond.

“Alleen al het feit dat dit de eerste Nederlandse game is die in samenwerking met Nintendo is ontwikkeld maakt Good Job heel speciaal,” aldus het juryrapport. “Paladin Studios heeft uitstekend werk geleverd met het creëren van een gestileerde, creatieve, ‘polished’ maar vooral een heel leuk puzzelspel.”

Bij Unexplored 2 dat de awards voor Best Audio en Best Technical Achievement won, was de jury onder de indruk van zaken die op het eerste oog minder opvallen: “De content generator is gebaseerd op jarenlange research en experimenten en zorgt ervoor dat Unexplored 2 haar grenzen verlegd. Hetzelfde geldt voor de audio, waarbij het team de grenzen opzoekt door de audio aan te passen aan de verschillende omgevingen en zelfs in real-time.”

Alle winnaars kregen niet alleen een uil, de games krijgen ook een plek in de collectie van Beeld en Geluid, waar ze als cultureel erfgoed worden bewaard voor het nageslacht.

De winnaars (foto: Joost Nevels)

Special Awards

De special awards zijn in het leven geroepen voor de studio’s, personen of initiatieven die volgens de organisatie soms wat meer op de achtergrond spelen, maar wel belangrijk zijn voor de Nederlandse gamesindustrie.

De Lifetime Achievement Award werd overhandigd aan Mark Overmars. Overmars ontwikkelde in 1999 Gamemaker, een game-engine die simpel genoeg was om zijn eigen kinderen games te laten ontwikkelen. Gamemaker was binnen de familie Overmars helaas geen succes, maar binnen de game development community wel.

Overmars was verder professor en hoofd van de Computer Science afdeling van de Universiteit Utrecht. Later investeerde Overmars in andere game-bedrijven en richtte hij samen met Ard Bonewald HTML5 studio Tingly Games op. Deze werd enkele jaren na de oprichting overgenomen door het Amsterdamse CoolGames.

Volgens de jury “belichaamt Overmars game development en de juryleden zijn van mening dat zijn passie en ambitie vele Nederlandse en internationale game developers heeft bereikt via zijn bedrijven, klaslokalen en uiteraard via Gamemaker!”


Mark Overmars (links) met zijn Lifetime Achievement Award (foto: Joost Nevels)

De Best Studio Award ging naar Vertigo Games. De jury over de winnaar: “Het is een van de meest toonaangevende VR-studio’s ter wereld. Dat Vertigo Games recent Force Field heeft overgenomen is daarnaast belangrijk voor zowel de groei van de studio, maar ook om de potentie en kwaliteit van de Nederlandse game-industrie aan te tonen.”

De Inclusion Award ging als aanmoediging naar de recent afgestudeerde Sacha Blom. “Haar afstudeerstage betrof “inclusive hiring & recruiting”. Ze bouwde al snel een groot netwerk op (inclusief studiohoofden) dat bereid was om te praten over een van de lastigste onderwerpen in de game-industrie: inclusiviteit. Sindsdien is ze bezig om een actief momentum voor diversiteit en inclusie op gang te brengen en is ze ambassadeur voor Women in Games geworden,” aldus de jury.

De oude garde

Naast alle winnaars  werden ook Roger ter Heide, Eric Bartelson en Matthijs Dierckx, het team dat voorheen verantwoordelijk was voor de Dutch Game Awards, in het zonnetje gezet.

v.l.n.r. Bartelson, Van der Heide, Dierckx, (foto: Joost Nevels)

Beeld bovenaan: de Uilen nieuwe stijl (Arno Landsbergen)

About The Author
Alessandra van Otterlo
Alessandra van Otterlo is eigenaar en show runner van Control Magazine. Zij is organisator van verschillende evenementen in de game-industrie en is/was werkzaam voor diverse developers, publishers en organisaties in binnen- en buitenland (zie soops.net/projects).