Nieuws
Now Reading
Switch-keys voor Pine Kickstarter-backers vertraagd
0

Switch-keys voor Pine Kickstarter-backers vertraagd

by Alessandra van Otterlo2 december, 2019

Het uitbrengen van de Switch-versie voor Pine verliep voor Twirlbound moeizaam. Om performance, laadtijden en stabiliteit van de Switch-versie van Pine op hetzelfde niveau te krijgen als op PC, werd de game voor Switch uitgesteld naar 12 november, ruim een maand na de PC release. Uiteindelijk konden spelers met een Switch pas op 26 november de game spelen. Althans als je geen Kickstarter-backer bent.

Vertraging bij Nintendo

De mensen die via de Kickstarter-campagne voor de Switch-versie hebben ingetekend hebben hun keys nog steeds niet ontvangen. Volgens Matthijs van de Laar, mede-oprichter van Twirlbound doet Nintendo er een stuk langer over om de keys te leveren dan ze hadden verwacht.

Bijbetalen

De backers die een key voor Switch willen moesten voor de game 5 dollar meer dan backers met een PC-key; ze betalen daarmee zelfs iets meer dan de normale prijs van €20,99. “De 5 dollar komt puur omdat Nintendo die ons oplegt per key die we van hen kopen voor Kickstarter,” zegt Van de Laar. “Dat zijn kosten die we nooit begroot hebben, dus die moesten ergens vandaan komen. De uitgever had ze kunnen dekken maar aangezien we nog steeds niet uit de kosten zijn hebben we de keus bij de backers neergelegd.”

Verder heeft volgens Van de Laar het verstrijken van de tijd invloed gehad op dit besluit: “Ten tijde van de Kickstarter lag de euro dichterbij de dollar, waardoor we niet hadden kunnen voorzien dat het nu voor de euro duurder uit zou vallen. Al zien we de prijs van Pine niet als €19 op Kickstarter, aangezien dat geen winkel is – het is een pledge. In 2017 wisten we ook nog niet wat de uiteindelijk prijs van Pine ging worden en hoe het zou lopen met de game industrie.”

Half miljoen recoupen

De ontwikkeling van Pine werd betaald met 20 duizend euro van het Stimuleringsfond, ruim 121 duizend euro uit de Kickstarter, en ruim een half miljoen euro van uitgever Kongregate.  Dat laatste bedrag moet volledig terugverdiend worden voordat Twirlbound een deel van de opbrengsten krijgt. Een deal waar Van de Laar nog steeds tevreden mee is: “We zijn blij omdat er geen andere manier was om het te maken. Pine doet het goed genoeg om een volgende game vrij ver te tillen en we hebben dus een stuk minder geld up front nodig. Een rev share is helemaal niet erg, maar de hoeveelheid nu maakt het wel iets pittiger om meteen door te pakken.”

Voordat Twirlbound een deel van de opbrengsten krijg moet Kongregate eerst hun investering terugverdienen. Van de Laar maakt zich daar geen zorgen over: “De tussentijd overbruggen we met ons eigen spaargeld omdat we weten dat een recoup er zeker in zit maar het gewoon wat vertraagd binnenkomt.”

About The Author
Alessandra van Otterlo
Alessandra van Otterlo is eigenaar en show runner van Control Magazine. Zij is organisator van verschillende evenementen in de game-industrie en is/was werkzaam voor diverse developers, publishers en organisaties in binnen- en buitenland (zie soops.net/projects).