Nieuws
Now Reading
Regionaal Archief Alkmaar voegt games toe aan de collectie
0

Regionaal Archief Alkmaar voegt games toe aan de collectie

by Alessandra van Otterlo26 juni, 2019

Naast Beeld en Geluid heeft ook het Regionaal Archief Alkmaar games opgenomen in de collectie. Het betreft het bedrijfsarchief van game-ontwikkelaar M2H van Mike en Matt Hergaarden, en het archief van Joost Honig, hacker en game-ontwikkelaar tijdens de jaren ’80.

Joost Honig

Joost Honig was de oprichter van hackersclub ‘1001 Crew’ die bestond tussen 1985 en 1988. Ze werden bekend, omdat ze het als eersten voor elkaar kregen om Commodore 64 games in fullscreen mode te laten draaien. Honig maakte ook zelf games, waaronder in 1987 Rollerboard voor de Commodore 64 en Commodore 128. De Honig-collectie bestaat onder meer uit fysieke versies van Rollerboard, foto’s, artikelen en correspondentie met andere hackers.


Donatie Joost Honig. Beeld: Regionaal Archief Alkmaar. Fotolicentie: CC-BY

M2H

Developer M2H is in 2004 is opgericht door Mike Hergaarden en vanaf 2009 is M2H officieel een eenmanszaak waarin Mike samenwerkt met zijn broer Matt. Later maken ze samen met BlackMill Games van Jos Hoebe de game Verdun. Naast deze titel en de bijbehorende uitbreiding Tannenberg, bestaat de M2H-collectie bestaat onder andere MaroonersCrash Drive 2, Paradudes, video’s met walkthroughs, press kits, foto’s, artikelen, en een overzicht van mijlpalen.

Mike Hergaarden over de donatie aan het Regionaal Archief Alkmaar: “Zover ons bekend is dit de eerste keer in de archiefwereld dat dit gebeurt, en het is voor het Regionaal Archief een mooi project om hun ‘E-Depot’ te testen en verder te ontwikkelen. De reden voor M2H om hieraan mee te werken is dat wij vinden dat gaming zo groots is dat het niet meer dan logisch is dat dit nu ook gearchiveerd wordt.”

De M2H-games blijven via het archief tot in lengte der dagen te spelen. “Enkele simpele games zijn per direct gratis beschikbaar. De grotere titels als Verdun en Tannenberg zijn vanaf 2034 gratis te downloaden zonder kopieerbeveiliging. Ze blijven speelbaar, ook als er tegen die tijd geen officiële servers meer draaien,” aldus Hergaarden.

Beeld bovenaan de pagina. Donatie M2H. Regionaal Archief Alkmaar. Fotolicentie: CC-BY

About The Author
Alessandra van Otterlo
Alessandra van Otterlo is eigenaar en show runner van Control Magazine. Zij is organisator van verschillende evenementen in de game-industrie en is/was werkzaam voor diverse developers, publishers en organisaties in binnen- en buitenland (zie soops.net/projects).