Business
Now Reading
Xform wil je zuurverdiende geld om hun games te behouden voor het nageslacht
0

Xform wil je zuurverdiende geld om hun games te behouden voor het nageslacht

by Alessandra van Otterlo24 januari, 2019

Developer Xform Games bestaat al heel wat jaren. Dat betekent een flinke catalogus aan games die ze liefst tot in lengte der dagen speelbaar houden voor het nageslacht.

In de loop der jaren is de techniek echter flink veranderd. Een deel van de Xform webgames dreigt nu verloren te gaan, omdat de plugins die ze hebben gebruik niet langer door browsers worden ondersteund. Omdat Diederik Groesbeek en Pieter Albers, de heren achter Xform, het zonde vinden als hun games zouden verdwijnen willen ze nu al hun titels opnieuw uitbrengen als downloads op Itch.io. Dat is een flinke portie werk. Ze moeten de oude project files induiken, de engine bijwerken, source materials van hogere kwaliteit vinden, code optimaliseren, bugs fixen, nieuwe builds maken en alles testen.

Tijd is geld

Dit alles kost tijd en als studio die z’n geld grotendeels verdient met work for hire is tijd ook geld. Daarom roepen ze nu de hulp van de community in via Patreon. Voor drie dollar per maand kan je Groesbeek en Albers helpen bij het porten van hun games en als beloning krijg je de games dan gratis. Zit je niet op al die games te wachten, maar wil je ze wel een financieel hart onder de riem steken, dan kan je al patron worden vanaf één dollar per maand.

Veertien jaar games

Wil je weten om welke games het gaat? Kijk dan eens dit filmpje van nagenoeg alle games die Xform door de jaren heen ontwikkelde. In chronologische volgorde. Het filmpje is samengesteld door een van hun fans.

 

About The Author
Alessandra van Otterlo
Alessandra van Otterlo is eigenaar en show runner van Control Magazine. Zij is organisator van verschillende evenementen in de game-industrie en is/was werkzaam voor diverse developers, publishers en organisaties in binnen- en buitenland (zie soops.net/projects).