Nieuws
Now Reading
Xsens maakt mocap-sessies nu echt overal mogelijk
0

Xsens maakt mocap-sessies nu echt overal mogelijk

by Alessandra van Otterlo15 november, 2017

Met de pakken van Xsens is het al een tijdje mogelijk om ook buiten een studio mocap-sessies te doen, maar er was een probleem: de invloed die metaal in de omgeving had op de betrouwbaarheid van de verzamelde data. Met de lancering van MVN Animate 2018 is dat probleem verleden tijd en kan je de Xsens-pakken overal gebruiken.

Even accuraat als optische systemen

Voor het vastleggen van de bewegingen van de persoon in het pak maakt MVN gebruik van gyroscopen, accelerometers, en magnetometers, in plaats van digitale camera’s, volumes en markers. Volgens Xsens is MVN Animate op dit moment het enige inertial-based motion capture systeem dat data levert die even accuraat is als die van optische systemen.

De beta-versie van de nieuwe versie van MVN is onder andere gebruikt voor games als LawBreakers en Hellblade: Senua’s Sacrifice. Ook binnen de filmwereld is het Nederlandse Xsens geen onbekende; de pakken zijn ingezet bij het maken van onder andere Ironman en Dunkirk.

Goedkoper voor indies

Voor developers die nog geen klant zijn bij Xsens, die een KvK registratie hebben en minder dan €750.000 per jaar omzetten, is er een speciaal indie programma. Deze developers betalen alleen de kosten van de hardware. De software is het eerste jaar gratis, en wat je in de daaropvolgende jaren betaalt wordt bepaald aan de hand van de groei van je bedrijf.

Overname

Hoewel Xsens nog gewoon in Nederland is gevestigd is het al sinds 2014 in buitenlandse handen. Eerst als onderdeel van Fairchild, dat in 2016 werd overgenomen door On Semiconductor. Laatstgenoemde heeft Xsens recentelijke verkocht aan mCube.

About The Author
Alessandra van Otterlo
Alessandra van Otterlo is eigenaar en show runner van Control Magazine. Zij is organisator van verschillende evenementen in de game-industrie en is/was werkzaam voor diverse developers, publishers en organisaties in binnen- en buitenland (zie soops.net/projects).