Now Reading
Uit Nu! Vil Du? een app voor slachtoffers van seksueel misbruik
0

Uit Nu! Vil Du? een app voor slachtoffers van seksueel misbruik

by Alessandra van Otterlo20 december, 2016

Praten over seksueel misbruik is moeilijk voor slachtoffers. Vaak schamen ze zich, zijn ze bang of geven ze zichzelf de schuld. Voor jonge kinderen is het helemaal lastig, omdat ze in woorden moeilijk kunnen omschrijven wat er is gebeurd. Vil Du? (Wil Jij?) kan hierbij helpen. Het is een non-verbale communicatie-tool waarmee kinderen kunnen praten over leuke, nare en moeilijke gebeurtenissen.

Machteloos

Een van de makers is Menno van Pelt-Deen. Hij heeft een vriend, Marcel, die op zijn elfde is misbruikt toen hij meeging met een man die hij niet kende. Marcel heeft zijn ouders nooit verteld over het misbruik. Zij hadden hem tenslotte gewaarschuwd niet met vreemde mensen mee te gaan. Van Pelt-Deen was de eerste persoon aan wie Marcel, vele jaren na het incident, zijn verhaal vertelde. Van Pelt-Deen voelde zich machteloos, omdat hij niets voor Marcel kon doen.

Dat veranderde twee jaar geleden toen Lyst Summit in Denemarken een gamejam organiseerde met als thema liefde, sex en romantiek. Van Pelt-Deen nam Marcel mee, samen met psycholoog Frank Lips, developer Tim Pelgrim en artist Paul Bierhaus. Samen legden zij de basis voor de Vil Du? app. In 2015 won Vil Du? de K.F. Heinfonds Stimuleringsprijs van €10.000. Organisatie voor jeugd- en opvoedhulp De Rading verdubbelde dat bedrag, om Vil Du? verder te ontwikkelen.

Onder begeleiding van therapeuten

Vil Du? is een samenwerking tussen De Rading, YipYip en Fontys Hogeschool voor ICT. De app wordt alleen gebruikt onder begeleiding van therapeuten van De Rading en is niet te downloaden in app stores.

Het volledige verhaal over het ontstaan van Vil Du? is te lezen op de website.

 

About The Author
Alessandra van Otterlo
Alessandra van Otterlo is eigenaar en show runner van Control Magazine. Zij is organisator van verschillende evenementen in de game-industrie en is/was werkzaam voor diverse developers, publishers en organisaties in binnen- en buitenland (zie soops.net/projects).