Nieuws
Now Reading
Uit Nu! • Hitler versus Google: Führer in LA van Ankaar Productions keert terug in Play Store
0

Uit Nu! • Hitler versus Google: Führer in LA van Ankaar Productions keert terug in Play Store

by Eric Bartelson29 augustus, 2014

Het is natuurlijk bedoeld als een geintje: Hitler die na de oorlog wordt ingevroren en verscheept naar Brazilië, maar door een fout ontwaakt in een museum in Los Angeles en zich van daaruit een weg naar de vrijheid vecht. Maar Google weet toch niet goed wat het met Führer in LA aan moet. Twee dagen geleden haalde het bedrijf de game plotseling van de Google Play Store. Maker Hans de Schutter: “De game ging in de ban omdat het populair is en controversieel. Dat hebben ze niet graag, maar ik had bij het development juist goed opgelet om alle Nazi symboliek en mogelijk racistische uitingen eruit te laten, dus ze hadden geen poot om op te staan.” En dat bleek, want nadat De Schutter Google via Twitter en Reddit tot een openbare discussie had opgeroepen, ging het bedrijf tien uur later overstag en plaatste de game terug. Zonder opgave van reden overigens.

Hans de Schutter koos voor Hitler als protagonist in zijn game omdat hij dat ‘grappig’ vond. “Kijk naar series als ‘Allo Allo’ en Faulty Towers, daar worden Nazi’s toch ook belachelijk in gemaakt? Waarom zou dat niet mogelijk zijn in games?” Het spel is duidelijk tongue-in-cheek met Hitler die foute onliners roept terwijl hij links en rechts tegenstanders omlegt. “Alles kaput machen!” Is dat grappig? Ja dat is zeker grappig. Koop de game voor Android (zolang het nog kan op de Play Store) of voor PC.

Hans de Schutter is een indie developer die vooral veel kleine Flash games op zijn naam heeft staan. Hij ontwikkelde Fuhrer in LA onder de naam Ankaar Productions.

About The Author
Eric Bartelson
Eric Bartelson is co-founder en voormalig hoofdredacteur van alles Control. In het verleden was hij hoofdredacteur van GameQuest, schreef over games voor het Parool en was scout voor een grote publisher.