Nieuws
Now Reading
Video • Daniël Ernst speelt met hoogtevrees in zijn nieuwe Oculus-diorama Der Grosse Gottlieb
0

Video • Daniël Ernst speelt met hoogtevrees in zijn nieuwe Oculus-diorama Der Grosse Gottlieb

by Eric Bartelson24 juli, 2014

Daniël Ernst heeft het tweede project in zijn The Shoebox Diorama uitgebracht. Na het beklemmende Blocked In, één van de meest gedownloade Oculus Rift demo’s, waarin de speler in een kamer zit en buiten gigantische Tetrisblokken uit de hemel ziet vallen, maakt Der Grosse Gottlieb opnieuw grote indruk.

Gezeten op een stellage van op elkaar gestapelde stoelen, waant de speler zich hoog boven de aarde, ook in VR gezeten op een vervaarlijk krakende toren van stoelen. Daniël Ernst schept er duidelijk een duivels genoegen in om de speler, of kunnen we beter zeggen: de waarnemer, op een subtiele manier aan het wankelen te brengen. “De diorama gebruikt een microfoon om een live stream van jouw omgeving de virtuele wereld in te streamen. Als je een goed afsluitende koptelefoon ophebt hoor je deze audio uitfaden als je omhoog kijkt en infaden als je naarbeneden kijkt. Zodoende wordt de hoogte in de diorama kracht bijgezet.” Het resultaat is een even wonderbaarlijke als vervreemde ervaring die wederom de kracht van VR toont zonder de ongemakken van misselijkheid.

De game is te downloaden voor Windows en Mac en is te beleven als installatie op de tentoonstelling Vertigo of Reality in de Akademie der Künste in Berlijn van 17 september tot 14 december. Ernst is inmiddels volop bezig met de volgende Diorama, The Pigeon Man geheten, die hij tijdens Gamescom toont op het Holland Paviljoen.

About The Author
Eric Bartelson
Eric Bartelson is co-founder en voormalig hoofdredacteur van alles Control. In het verleden was hij hoofdredacteur van GameQuest, schreef over games voor het Parool en was scout voor een grote publisher.