Nieuws
Now Reading
Uit Nu! • 120.000 ambtenaren leren hun verstand te gebruiken met Lek! van MAD
0

Uit Nu! • 120.000 ambtenaren leren hun verstand te gebruiken met Lek! van MAD

by Eric Bartelson2 juli, 2014

De game LEK! van het Groningse MAD Multimedia maakt deel uit het interne iBewustzijnprogramma van de overheid. Dit programma is in het leven geroepen om de vergrijzende ambtenaren bewust te maken van de mogelijkheden en risico’s van het omgaan met gevoelige digitale informatie. Met andere woorden, voorzichtig zijn met wachtwoorden, pincodes en usb sticks. Je weet wel, je gezonde verstand gebruiken dus. En dat alles onder het motto: “Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat hun gegevens veilig zijn bij de Rijksoverheid: Ga bewust om met informatie, binnen, buiten, achter je scherm en in de cloud.”

In de game speel je ambtenaar Vincent die het slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. In het point & click avontuur is het de bedoeling te achterhalen wie de daders zijn en hoe je schade kan voorkomen. LEK! werd gisteren aan minister Blok gepresenteerd. Een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties wilde nog wel even benadrukken dat de campagne heus niet een gevolg is van nonchalante ambtenaren die hun usb sticks met geheime informatie overal laten rondslingeren.

“De maatschappij verandert. Mensen zijn niet langer gebonden aan een vaste werkplek. Ze nemen bijvoorbeeld hun laptop mee naar huis. Dan is het niet handig dat ze hun kinderen ermee laten spelen, waardoor er bijvoorbeeld per ongeluk met virussen besmette spelletjes op komen. Ambtenaren moeten zich meer en meer bewust worden dat ze gezien de digitale mogelijkheden ook voorzichtig dienen om te springen met privacygevoelige informatie zoals persoonsgegevens van burgers en bedrijven.”

 

About The Author
Eric Bartelson
Eric Bartelson is co-founder en voormalig hoofdredacteur van alles Control. In het verleden was hij hoofdredacteur van GameQuest, schreef over games voor het Parool en was scout voor een grote publisher.