Nieuws
Now Reading
De rel rond Casual Connect
0

De rel rond Casual Connect

by Matthijs Dierckx11 februari, 2014

Het vertrek van Casual Connect uit Amsterdam veroorzaakte in 2008 een kleine rel in de Amsterdamse politiek. Aangezwengeld door toenmalige Spil ‘strategist’ Reinout te Brake.

Gisteren precies zes jaar geleden schreef Te Brake een artikel voor het goedgelezen blog Marketing Facts. Casual Connect zou niet meer terugkeren naar Amsterdam. Directrice Jessica Tams had aan de eettafel bij Te Brake thuis uitgelegd dat er geen houden meer aan was.

De gemeente Amsterdam interesseerde zich totaal niet voor het evenement, en de medewerking van de (toenmalige) branchevereniging BGIn liet ook te wensen over. Tams zou het evenement verhuizen naar Hamburg, een gemeente die stond (en staat) te springen om te investeren in de gamesindustrie.

Het artikel van Te Brake, waarin hij opriep alles op alles te zetten de conferentie ‘terug te halen’, werd opgepikt door het Parool, waarna de Amsterdamse gemeenteraad een paar pittige vragen had voor de dienstdoende wethouder — Lodewijk Asscher.

Asschers verweer bestond met name uit de boodschap dat het Amsterdam Toerisme en Congresbureau (ATCB) niet wist van het bestaan van Casual Connect en het daarom niet behulpzaam kon zijn.

En wie in 2008 in de veel te krappe behuizing van het congres heeft rondgelopen, snapt direct waarom dat voor Tams een probleem was. Wie in een zijn of haar onbekende stad een congres voor 1200 man organiseert, heeft de hulp van de gemeente hard nodig — vooral op het gebied van logistiek. Dat was een drama.

Het relletje omrent Casual Connect was in 2008 niet de enige kritiek die de gemeente Amsterdam te verduren kreeg op dit gebied. Door een miljoenensubsidie aan PICNIC bleef er weinig over voor andere organisaties. Zo verhuisde om die reden Emerce zijn eDay naar Rotterdam (sinds 2013 overigens weer terug in Amsterdam) en klaagden de organisatoren van onder andere The Next Web over de voorkeurspositie van PICNIC (dat inmiddels zonder subsidie verder moet en vooralsnog niet meer plaatsvindt) — zie de comments in deze link.

Hoewel de lobby er destijds op was gericht Casual Connect binnen een jaar of twee terug te halen, duurde het uiteindelijk dus tot vandaag, de dag waarop de conferentie opent in de Beurs van Berlage. Wat de exacte redenen zijn achter de terugkeer is niet bekend, maar een stel Nederlandse bedrijven grijpt in elk geval de kans om zich stevig te profileren.

Het resultaat van een andere lobby, wordt ook een dezer dagen bekend gemaakt: een nieuw investeringfonds voor games, ditmaal vooral gericht op de entertainment-tak. Maar daarover straks meer…

[add_single_eventon id=”19020″ show_exp_evc=”yes” show_excerpt=”yes” ]

About The Author
Matthijs Dierckx
Dierckx was tien jaar lang oprichter-uitgever van Control. Sinds 2015 werkt hij als componist en sound designer aan diverse projecten, waaronder roguelite cult-hit Unexplored. Hij werkt één dag per week aan de HvA en schrijft over games voor diverse publicaties. In een ver verleden was hij uitgever of hoofdredacteur van PC Zone, GameQuest, PlayNation en FilmValley.