Nieuws
Now Reading
Nieuws • ‘Onverwachte’ IGF-nominaties voor Nederland
0

Nieuws • ‘Onverwachte’ IGF-nominaties voor Nederland

by Matthijs Dierckx23 januari, 2014

Net als vorig jaar is de Nederlandse eer bij de prestigieuze IGF-nomaties gered door aspirant developers. Maar liefst drie nominaties voor studenten aan Nederlandse opleidingen, één meer dan vorig jaar.

De meest opvallende overeenkomst met de vorige IGF-editie is de naam van één specifieke genomineerde, Mahdi Bahrami. Deze Iraanse NHTV-student put voor zijn games inspiratie uit zijn culturele achtergrond. Vorig jaar ontving hij de nominatie voor Farsh, maar kreeg van de VS geen visum om in San Francisco de uitreiking bij te wonen.

Lees het interview met Bahrami op onze Engelstalige site

We vonden zijn benadering van game design dusdanig interessant, dat we hem vroegen daarover een talk te geven tijdens de Control Conference. Het werd een van de meest inspirerende praatjes van de dag. (foto)

Ook zijn nieuwe game, Engare, ademt in alles Iran:

(De muziek is gemaakt door een vriend van Bahrami uit Iran.)

De NHTV’er dacht weinig kans te maken op weer een nominatie. Bahrami: “Er waren veel meer games ingediend dan vorig jaar, ik geloof zo’n 350. Engare is nog niet uit en ik had geen idee of de juryleden het leuk zouden vinden. Nog maar een paar mensen hadden de game gespeeld.”

Dan is het natuurlijk de vraag of hij dit jaar wel bij de uitreiking kan zijn. “Ik vraag opnieuw een visum aan, maar heb geen idee of ze me opnieuw weigeren. Dit jaar kan ik wel met betere bewijzen komen [dat hij naar SF gaat als game designer]. Op zijn minst kan ik de magazines laten zien die over me schreven nadat mijn visum was geweigerd vorig jaar.”

Banditos

Hoewel de Ostrich Banditos (HKU) niet eerder een IGF-nominatie ontvingen, is het team inmiddels wel bekend met nominaties en zelfs winnen. Afgelopen november waren ze de grote verrassing bij de Dutch Game Awards door maar liefst twee uilen op te halen (Best Browser Game en Best Art Direction).

Ostrich Banditos wint Best Browser Game en Best Art Direction

Toch komt de IGF Student-award nominatie als een verrassing, zegt teamlid Wytze Kamp: “We zijn absoluut verrast! We hadden er natuurlijk wel op gehoopt, maar de kans lijkt zo klein met zoveel inzendingen. We waren gisteren niet allemaal bij elkaar, dus we gaan nog met z’n allen de kurk van de champagnefles te knallen. We gaan zeker naar de GDC. We staan daar nu op de expo, wat natuurlijk een perfect moment is om ons gezicht te laten zien. We weten alleen nog niet welke en hoeveel Banditos gaan.”

Ook de Duitse UvA-student Philipp Beau scoorde een nominatie met de iOS-game Symmetrain. De student Artificial Intelligence denkt in 2015 af te studeren in Amsterdam.

About The Author
Matthijs Dierckx
Dierckx was tien jaar lang oprichter-uitgever van Control. Sinds 2015 werkt hij als componist en sound designer aan diverse projecten, waaronder roguelite cult-hit Unexplored. Hij werkt één dag per week aan de HvA en schrijft over games voor diverse publicaties. In een ver verleden was hij uitgever of hoofdredacteur van PC Zone, GameQuest, PlayNation en FilmValley.