Nieuws
Now Reading
[Nieuws] Nederlands ensemble neemt muziek op voor nieuwe game van IGF-nominee Jeroen Stout
0

[Nieuws] Nederlands ensemble neemt muziek op voor nieuwe game van IGF-nominee Jeroen Stout

by Matthijs Dierckx10 oktober, 2012

Een Nederlands ensemble, een Nederlandse componist en een Nederlandse game, voor zover wij weten is dit een unieke combinatie en gaat de primeur naar Jeroen Stout en het Ludwig Ensemble. Afgelopen week namen zij de soundtrack op voor Stout’s nieuwe game Cheongsam.

Stout, bekend van IGF-kanshebber Dinner Date, legt uit; “Naar ons weten is dit de eerste keer dat een Nederlands ensemble de muziek, gecomponeerd door Nederlandse componisten, uitvoert ten behoeve van een Nederlandse game. De muziek bestaat uit twaalf stukken gecomponeerd door Than van Nispen tot Pannerden, met een additionele fantasie van Stan Koch. Twee stukken zijn bovendien adaptief en de uiteindelijke ‘in game uitvoering’ zal afhangen van de handelingen van de speler.”

Speciaal voor Control zette Stout de muziek voor de trailer op Soundcloud:

Stout: “Deze stijl en vorm van uitvoering past uitstekend bij Cheongsam, dat zich profileert als ‘a romantic piece for digital theatre’. Over de inhoud van het spel kan ik nog steeds niet veel kwijt, maar er zijn zeker veel romantische, gepassioneerde en verrassende thema’s in verhaal en muziek.”

En voor de echte kenners, dit is wat Jeroen Stout exact bedoelt met ‘deze stijl en vorm’: “Voor de totstandkoming liet Than zich onder andere inspireren door Claude Debussy met zijn ‘cyclische’ principe: er is éen muzikale kerngedachte die als ‘rode draad’ door het hele stuk loopt. De soundtrack is het beste te kwalificeren als ‘post-romantische muziek met minimalistische invloeden’.” Juist.

Ludwig is een zelfstandig ensemble, gevormd door ambitieuze topmusici uit de Radio Kamer Filharmonie, het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest.

De cover van de partituren geeft volgens Stout enkele hints over de inhoud van de game:

About The Author
Matthijs Dierckx
Dierckx was tien jaar lang oprichter-uitgever van Control. Sinds 2015 werkt hij als componist en sound designer aan diverse projecten, waaronder roguelite cult-hit Unexplored. Hij werkt één dag per week aan de HvA en schrijft over games voor diverse publicaties. In een ver verleden was hij uitgever of hoofdredacteur van PC Zone, GameQuest, PlayNation en FilmValley.