Nieuws
Now Reading
[Gamelab Barcelona 2012] Chris Avellone is allergisch voor publishers
0

[Gamelab Barcelona 2012] Chris Avellone is allergisch voor publishers

by Alessandra van Otterlo2 juli, 2012

Door succesvolle Kickstarter funding hoeft er voor Wasteland 2 geen publisher worden gezocht. En daar is Chris Avellone van Obsidian Entertainment blij mee, want hij heeft nogal wat slechte ervaringen met publishers.

Het begint allemaal met de pitch. Avellone noemt dat een dog and pony show. “De voorgeschiedenis van het IP interesseert een publisher niet. Het enige waar ze echt oog voor hebben is geld.” Hij zegt dat de meesten daarom voor zekerheid gaan. “Ze maken liever een sequel van een succesvol IP dan dat ze iets nieuws proberen.” Stel dat een publisher geïnteresseerd is in je game, dan heb je volgens Avellone pas echt problemen. Het begint met het contract. Het opstellen en tekenen daarvan vreet tijd. Tijd die hij liever besteedt aan het maken van de game. Vervolgens zijn er de milestones. In de tussentijd wil de publisher ook nog wat nieuwe features toevoegen en wat dingen veranderd hebben. Als je dan nog steeds je milestones wilt halen, want je hebt het geld nodig, dan is het crunchen geblazen. Als de publisher je dan ook nog eens opscheept met een ongeïnterresseerde producer noemt Avellone de ellende compleet.

Maar misschien wel het fijnste van de onafhankelijkheid vindt hij het open kunnen communiceren over de ontwikkeling van de game. “Zo hebben we voor Wasteland 2 het hele vision document openbaar gemaakt en het publiek gevraagd om feedback. Dat is met een publisher niet mogelijk.” Avellone wil niet alle publishers over een kam scheren. Gelukkig heeft hij ook positieve ervaringen: “Het is ook wel eens gebeurd dat een publisher meer tijd of zelfs meer geld heeft geïnvesteerd, omdat ze in zagen dat het de game ten goede kwam.”

Wasteland 2 is in ontwikkeling door InExile Entertainment. Chris Avellone is bij het project betrokken als ‘design assistance’. Avallone had eerder al laten weten dat Wasteland één van zijn favoriete games is en geldt als de spirituele voorloper van games als FallOut 2 en FallOut: New Vegas waar hij aan mee heeft gewerkt.

About The Author
Alessandra van Otterlo
Alessandra van Otterlo is eigenaar en show runner van Control Magazine. Zij is organisator van verschillende evenementen in de game-industrie en is/was werkzaam voor diverse developers, publishers en organisaties in binnen- en buitenland (zie soops.net/projects).