Nieuws
Now Reading
[BestOf2011] De 50 meest opvallende verhalen van 2011: deel 2 — 40 t/m 31
0

[BestOf2011] De 50 meest opvallende verhalen van 2011: deel 2 — 40 t/m 31

by Matthijs Dierckx27 december, 2011

Het tweede deel van ons ‘jaaroverzicht’: 50 verhalen met belangrijk nieuws over de Nederlandse gamesindustrie, columns die een stevige discussie op gang brachten, events die het goed deden of artikelen die gewoon erg leuk waren om te lezen — en dat nog steeds zijn.

Deel 1: 50 t/m 41
Deel 3: 30 t/m 21
Deel 4: 20 t/m 11
Deel 5: 10 t/m 1

Deel 2: nummer 40 tot en met 31:

40. Steve Jobs & een middag in 1999

Apple heeft met de introductie van de mobiele ‘apps’ het gameslandschap behoorlijk op zijn kop gezet. Hoeveel voorman Steve Jobs daarmee te maken heeft gehad zal nog wel even onduidelijk blijven, maar zijn dood was een stukje geschiedenis.

39. Verbaal knokken op de DiGRA Conferentie

Het programma was groots — zeker gezien de enorme hoeveelheid sprekers. Na het openingsfeest met de rare naam, waren er dus de sessies, de een beter bezocht dan de ander. Leuke opzet: twee mensen met een tegengestelde mening in één blok. Naar verluid resulteerde bovenstaande sessie in een verbale KO, maar voor wie?

38. Flavour wint gouden SpinAward voor Noisia Infection

Tijdens de eerste editie van Control Gamelab maakte Jan-Willem Huisman het nog eens duidelijk: voor wie games bouwt in opdracht, is de SpinAward de belangrijkste prijs. En dit jaar was er dus een (en nog wel een gouden) voor Flavour.

37. Eerste game van nieuwe Playlogic is Toki Tori voor PlayStation Netwerk

Uit de dood herrezen? Doorstart? De eerste game van Playlogic 2.0 heeft in elk geval de hoogste gemiddelde reviewscore van alle Playlogic-games ooit.

36. Spil’s Peter Driessen “Leading Online Entrepreneur of the Year”

Spil Games groeit en groeit — geen wonder dat oprichter en CEO Peter Driessen af en toe tegen een prijs aanloopt. Maar met deze titel mag-ie helemaal thuiskomen.

35. Xform zeer productief

De Utrechtse studio Xform bracht dit jaar maar liefst zeven games uit — waarvan de meeste in 3D:

  1. Shooting Cybertrash
  2. Rally Point 2
  3. Area Zero
  4. Red Bull Formula Face
  5. Army of the Damned
  6. Rhino Rush
  7. Panic at the Zoo

34. Engine Software scoort met Studio 100 games

Nog zo’n productieve studio: Engine Software. In het jaar dat de DS officieel wordt doodverklaard, scoort Engine nog een stel flinke hits op het platform — met dank aan Studio 100.

33. Gamestudio Soepel gaat op in UnitedGames

Da’s een keer iets anders dan een faillissement. Soepel houdt ermee op, maar niet voordat het personeel en de opdrachtgevers een veilige haven vonden in UnitedGames.

32. IJsfontein wint met Schiphol Smart Gate

IJsfontein wint de een na de andere award (zie dit lijstje — eh, deze lijst). Deze mag er ook weer zijn: de Outstanding Achievement Award van de Interactive Media Awards voor Smart Gate.

31. Controversiële column Vlambeer

Ze zorgden dit jaar geregeld voor wat nieuws (we komen ze nog vaker tegen in deze lijst), de Vlamberen. Op #31 dus hun column over de zin en onzin van gamesonderwijs die aardig wat tongen losmaakte.

 

About The Author
Matthijs Dierckx
Dierckx was tien jaar lang oprichter-uitgever van Control. Sinds 2015 werkt hij als componist en sound designer aan diverse projecten, waaronder roguelite cult-hit Unexplored. Hij werkt één dag per week aan de HvA en schrijft over games voor diverse publicaties. In een ver verleden was hij uitgever of hoofdredacteur van PC Zone, GameQuest, PlayNation en FilmValley.