Nieuws
Now Reading
[Nieuws] GameMaker:HTML5 verschijnt volgende week donderdag
1

[Nieuws] GameMaker:HTML5 verschijnt volgende week donderdag

by Matthijs Dierckx16 september, 2011

Goede timing hebben de heren van YoYo Games: nog geen dag nadat Microsoft aankondigt Flash en Silverlight in de ban te doen voor zijn nieuwe interface, is daar plots de release date voor GameMaker:HTML5.

Vanaf komende donderdag is de beta te koop voor 99 dollar. In principe gaat het om een volledig functionerende versie die dus kant-en-klare browsergames genereert die natuurlijk ook draaien op de iPhone en iPad (en op Microsoft’s nieuwe interface voor desktop, mobiele telefoons en tablets). Er zitten nog een paar bugs in en ongetwijfeld zullen de vele gebruikers er ook een stel ontdekken, vandaar de benaming beta en de 50% korting (YoYo Games schroeft de verkoopprijs uiteindelijk op naar 199 dollar).

HTML5, we schreven er al veel vaker over, wordt steeds belangrijker. Nu ook Microsoft plug-ins vaarwel zegt (lees hier waarom) én Windows8 HTML5-apps gaat draaien, lijkt zelfs de laatste ‘stronghold’ voor Adobe’s Flash te sneuvelen. Goed nieuws dus ook voor eenieder die zich richt op development tools voor HTML5. Adobe zelf lanceerde onlangs een alpha van Edge — zeg maar een uitgeklede versie van de Flash development omgeving voor HTML5 (waar niet iedereen enthousiast van werd). Puur voor gamedevelopment lijkt YoYo Games met zijn tool dus een aardige troef in handen te hebben.

Gebruik jij GameMaker:HTML5? Laat weten wat je ervan vindt en stuur eventuele voorbeelden.

About The Author
Matthijs Dierckx
Dierckx was tien jaar lang oprichter-uitgever van Control. Sinds 2015 werkt hij als componist en sound designer aan diverse projecten, waaronder roguelite cult-hit Unexplored. Hij werkt één dag per week aan de HvA en schrijft over games voor diverse publicaties. In een ver verleden was hij uitgever of hoofdredacteur van PC Zone, GameQuest, PlayNation en FilmValley.