Nieuws
Now Reading
Maandag (juridische) column: De R4 uitspraak
1

Maandag (juridische) column: De R4 uitspraak

by Redactie26 juli, 2010

De MaandagColumn komt vandaag van Joost Gerritsen, advocaat bij Stam | Gier & Advocaten.

De in Europa dalende verkoop van DS games is volgens Nintendo te wijten aan (software) piraterij. Deze piraterij wordt mogelijk gemaakt door ‘flashkaarten’, waarmee op DS-systemen illegaal gedownloade games kunnen worden gespeeld. Ook bestaan er ‘modchips’ die ditzelfde doen voor de Wii. Om deze praktijk in Nederland een halt toe te roepen, heeft Nintendo een aantal handelaren aangeklaagd die deze flashkaarten en modchips verkochten. Op 21 juli 2010 deed de rechter uitspraak over Nintendo’s aanklacht.

De rechter constateert dat Nintendo technische maatregelen heeft getroffen om te voorkomen dat op de DS en Wii illegale kopieën van games kunnen worden gespeeld. De flashkaarten en modchips omzeilen deze beschermingsmaatregelen. De rechter gaat niet mee met het weerwoord van de handelaren, dat de flashkaarten en modchips op grote schaal worden gebruikt voor ‘alternatieve toepassingen’ zoals bellen en fotograferen. De hardware wordt voornamelijk gebruikt ter omzeiling van Nintendo’s beschermingsmaatregelen en dat is in strijd met de Auteurswet, zo oordeelt de rechtbank.

Voor de handelaren zijn de gevolgen van dit rechterlijk oordeel aanzienlijk. De rechter beslist dat ze niet alleen hun handel in flashkaarten en modchips moeten stoppen, maar ook dat ze de voorradige hardware moeten vernietigen. De handel in Wii’s die voorzien zijn van een modchip (een ‘omgebouwde’ Wii) is eveneens niet toegestaan noch het aanbieden van een ‘Wii-ombouwservice’. Daarnaast moeten ze de proceskosten die Nintendo heeft gemaakt betalen en Nintendo’s schade vergoeden. De rechtbank geeft met dit vonnis een duidelijk signaal: handelaren in flashkaarten en modchips, u bent gewaarschuwd.

About The Author
Redactie