Now Reading
GDC 2010: Overheid steunt gamesindustrie
1

GDC 2010: Overheid steunt gamesindustrie

by Redactie12 maart, 2010

En weer neemt een Nederlander plaats in een panel. Dit keer is het de beurt aan Zuraida Buter van de Dutch Game Garden om mee te praten over ondersteuning van de gamesindustrie met overheidsgeld.

De wereld is groot en culturen verschillen, maar er blijken ook veel overeenkomsten te zijn. Voor ons zit een panel met mensen uit Australie (Brad Giblin), Canada (Ian Kelso), US (Kristy Bowden) en Nederland (Zuraida Buter). Deze mensen hebben een ding gemeen, ze werken allemaal voor een instelling die met financiële steun van de overheid de gamesindustrie in hun eigen land of regio faciliteert.

Extreem

Al snel blijkt dat in veel landen dezelfde problemen spelen, met name op het gebied van onderwijs. In Australie als Canada is duidelijk geworden dat gamesopleidingen lang niet altijd naadloos bij de realiteit aansluiten. In Australie was het zelfs zo extreem dat een groot deel van de mensen die van de opleidingen afkwam echt niet plaatsbaar was. Inmiddels is een aantal programma’s in werking gezet om dit probleem op te lossen, al laat het resultaat nog even op zich wachten volgens Brad Giblin: “Educatie is traag.”

Ontario en Leeuwarden

In Ontario, Canada is een parallel te trekken met wat een andere creatieve industrie in het verleden meemaakte. Jaren geleden trok een groot deel van het animatietalent naar Californie, omdat er in Ontario geen werk voor ze was. Hetzelfde ziet Ian Kelso nu gebeuren met mensen die een van de vele gamesopleidingen hebben gevolgd, er zijn simpelweg niet voldoende banen om ze allemaal aan het werk te helpen. Jaarlijks stelt de lokale overheid van Ontario drie miljoen dollar beschikbaar om de samenwerking tussen de opleidingen en de industrie te versterken. Een van de projecten die hieruit is voorgekomen is een grote motion capture studio die gedeeltelijk gebruikt wordt om studenten op te leiden, maar die daarnaast ook commercieel uitgebaat wordt. Nederland kent een soortgelijk project: Gameship in Leeuwarden.

Zuraida Buter legt op haar beurt uit wat de Dutch Game Garden allemaal onderneemt om de industrie  te ondersteunen, zoals de incubator, het Business Center, de Developers club, workshops en haar nieuwe project voor indie games ‘Indigo’.

Meer informatie over Dutch Game Garden: www.dutchgamegarden.nl
meer weten over Indigo: www.indigoshowcase.nl

About The Author
Redactie