Nieuws
Now Reading
Van het web • ‘Waarom doen we niets aan de gameverslaving van tieners?’
0

Van het web • ‘Waarom doen we niets aan de gameverslaving van tieners?’

by Matthijs Dierckx7 januari, 2014

Een docent economie mag in de Volkskrant leeglopen over zijn kennelijke hekel aan games. Zijn punten en bezwaren zijn niet nieuw (dus je kunt je afvragen waarom de krant hem zo veel ruimte biedt), maar het blijft een interessante discussie: zijn games verantwoordelijk voor schooluitval bij tieners? En zo ja, bij wíe ligt dan die verantwoordelijkheid?

Persoonlijk zeg ik: de ouders. Maar een ander vindt wellicht dat juist de gamesindustrie hier een taak heeft. En als die ‘ander’ de meerderheid van de Tweede Kamer is, krijgen we het toch op ons bord. Dus erover nadenken kan natuurlijk nooit kwaad.

De tijd die de gamers aan school besteden is minimaal, of niet-bestaand. De tijd dat deze jongens buiten zijn, is beperkt. De gevechten die ouders thuis leveren om de kinderen van de computer te krijgen, zijn heftig. Sommige ouders hebben het opgegeven en staan toe hoe hun ‘computer-junks’ liegen en bedriegen om aan hun computertijd te komen. ‘Heus, ze hoeven niets voor school te doen.’ ‘Het huiswerk is allang af.’ ‘Die onvoldoende telt niet mee.’

Het zou mij niet verbazen wanneer de maatschappelijke kosten van gameverslaving die van roken of drinken evenaren of zelfs overstijgen. In de schoolbanken zijn drank of tabak zelden een reden voor uitval. Gamen is een belangrijkere factor bij mislukking, schat ik zo in.

Toch doen we niets aan de gameverslaving van tieners. Een enkele website geeft wat advies. Er zijn wat onlinetestjes. Ouders moeten dit probleem verder zelf maar oplossen. Bij drank en tabak heeft de overheid besloten dat ouders wel moeten worden geholpen. Wat mij betreft gaan we met gameverslaving volgend jaar dezelfde weg.

Lees hier het hele artikel.

About The Author
Matthijs Dierckx
Matthijs Dierckx is componist en sound designer voor roguelite cult-hit Unexplored (2017) en twee nieuwe projecten. Hij is één dag per week verbonden aan de HvA en schrijft geregeld over games voor diverse tijdschriften. Dierckx was co-creator van het rekenspel Sumico (2014) en tot 2015 oprichter en uitgever van Control.