Wetenschapper: “Minister zit fout”

Opnieuw heeft (demissionair) minister van Justitie opgeroepen om ‘extreem gewelddadige games’ te verbieden als de retail er niet in slaagt de verkoop aan minderjarigen aan banden te leggen. Hirsch Ballin stelt dat het makkelijker is games te verbieden dan films, omdat er minder ‘weerstand’ tegen is. Waarop baseert de minister zich? Welke wetenschappelijke onderbouwing heeft hij? Het antwoord van het Ministerie van Jusitie is… opmerkelijk. En onjuist, volgens een betrokken wetenschapper.

Wij namen contact op met het Ministerie van Justitie en legden onze vragen voor. De reactie:

“Het ministerie van Justitie heeft de voorkeur voor zelfregulering, maar schrijft desgevraagd aan de kamer dat wanneer zelfregulering niet slaagt, een verbod op games tot de mogelijkheden behoort.”

Dit is echter geen antwoord op de vraag waarom een verbod wenselijk is. En ook is daarmee geen antwoord gegeven op de vraag waarom games wel verboden kunnen worden en gewelddadige films als Saw of The Passion of the Christ niet. Dus op welk onderzoek baseert de minister zich?

“Deze beslissing is gebaseerd op de bevindingen van Peter Nikken, die onder meer zijn beschreven in zijn boek ‘mediageweld en kinderen’ uit 2007.”

Opvallend is dat Peter Nikken zelf diverse malen heeft gezegd geen heil te zien in verbieden. Hij is er juist voor om opvoeders te leren om beter met diverse media om te gaan. De heer Nikken was helaas nog onbereikbaar voor commentaar, wel spraken we wetenschapper Jeroen Jansz, zelf expert op dit gebied. Jansz werkt ook intensief samen met Nikken. Volgens hem is een oproep tot verbieden ‘grote onzin’. “De interpretatie die het Ministerie heeft van het werk van Peter Nikken is een heel andere dan die ik zelf heb.”

Onderzoek

Daarnaast stelt Jansz op basis van zijn eigen onderzoek dat juist films en tv meer tot kopieergedrag leiden dan games bij kwetsbare groepen. Het is echter met name van belang dat ouders ‘mediawijs’ worden zodat ze met games, films en tv leren omgaan. Tegelijk geeft hij aan dat langjarige statistieken suggereren dat de huidige popcultuur niet bijdraagt aan meer criminaliteit. “Het aanbod van media waarin geweld zit is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Maar de statistieken tonen geen toename in gewelddadige criminaliteit.” Jansz noemt dit ‘smeuïge informatie’ omdat de opponenten van games deze cijfers negeren. “Tot 1995 leken criminaliteitscijfers in de pas te lopen met een groeiend media aanbod. Maar nu daalt de criminaliteit terwijl het media aanbod stijgt. Opeens worden die statistieken niet meer genoemd.”

Jansz noemt het zorgelijk dat het Ministerie van Justitie zo selectief met de feiten omgaat en ‘winkelt’ in het onderzoek van Nikken om toch maar een vorm van censuur te legitimeren.

Share this post:

Reacties

 1. Roy zegt:

  Ik hoop echt dat dit niet doorgaat. Gewoon omdat deze man zelf niet een spelletje speelt maar wel graag een film bekijkt is het ineens logisch om de entertainment industrie op te splitsen en die games maar eens aan te pakken.

  Sowieso is het een lapmiddel. Waarom kan hij er niet gewoon voor zorgen dat de handhaving van de leeftijdsgrenzen beter is? Erg kortzichtig dit.

 2. grolo zegt:

  Zullen we maar gelijk alle speelgoed en water pistolen verbieden?
  Diegene die mensen vermoord omdat hij een spelletje heeft gespeeld is al ziek in zijn hoofd.

 3. Fr33z3r zegt:

  Belachelijk idee! Hij weet niet eens wat het is om te gamen! Het draaid niet om het geweld, alles draait om de teamspirit, gamen in je eentje is minder leuk dan op teamspeak met anderen. En dan is het alles behalve geweldadig :p

  Miljoenen mensen kunnen gamen zonder daar gestoord van te worden. Het is een taak van de ouders om raar gedrag tijdens gamen op te merken en dat vervolgens aan te pakken!

  Minister, weet waar je aan begint… Als er een verbod komt, download ik het wel, of haal ik me games uit het buitenland!

Control Magazine - Background

Type to Search

See all results